Menü Bezárás

A Szigetbecsei Német Nemzetiségi Önkormányzat összetétele:

 
 
Lerner Mária elnök
Pilczingerné Major Hajnalka elnökhelyettes

Czár János

Ulmer Schachtel

Sokunknak nagyon régi vágya teljesült 2020. szeptember 26-án – végre mi is büszkélkedhetünk egy Ulmer Schachtellel, egy ulmi skatulyával, mely a magyarországi németek/svábok egyik fontos jelképe.
Több mint 300 évvel ezelőtt több százezer német telepes indult Magyarországra, hogy egy új hazában boldogulhasson. Jöttek gyalog, szekéren, vízi úton, de egy dolog közös volt bennük: keserű szívvel, hogy el kell hagyniuk szeretett hazájukat, azonban tele tettvággyal, szívükben reménységgel.

Ez a hajó emlékmű és szimbólum is egyben. A magyarországi németek múltjának egy darabját megőrizve kapocs a jövő irányába. A történelem tanulásához, megértéséhez nélkülözhetetlenek a múlt kézzel fogható emléktárgyai. Ilyen ez az ulmi dereglye, amely német telepeseket hozott ide Bajorországból és Stájerországból, akik a 150 évig háború dúlta ország újjáépítésében hatalmas szerepet vállaltak. Emléket állít őseinknek, akik hazára leltek, és kemény és becsületes munkájuknak köszönhetően hazájuknak érezték ezt a földet.  A hajó a Hoffnung/Remény nevet kapta, hiszen a letelepedők azon akaratát jelképezi, hogy új hazára találjanak, de egyúttal ne adják fel nyelvüket, szokásaikat.  

Das Schiff bekam den Namen „Hoffnung”. Der Name soll auf die Hoffnung unserer Ahnen auf ein neues, besseres Leben hinweisen, sowie auch auf unsere Hoffnung darauf, dass wir unsere Sprache, Kultur, Traditionen und Identität bewahren können.